Er waait een nieuwe, gezonde wind bij Basisschool St.-Jozef Coloma Mechelen
De coronacrisis heeft het belang van een gezond binnenklimaat onderstreept, en het een prominente plaats gegeven in het publieke bewustzijn. Niemand twijfelt nog aan de waarde van goede ventilatie en luchtcirculatie, niet in het minst in een schoolomgeving. De duurzame en decentrale oplossingen van Airmaster voldoen aan de strengste eisen op het gebied van comfort, geluid en energiezuinigheid. We bezoeken Basisschool Sint-Jozef Coloma in Mechelen, waar drie nieuwe kleuterklassen en zes nieuwe klaslokalen voor lager onderwijs werden voorzien van decentrale ventilatie.
Luchtkwaliteit cruciaal in klaslokaal
De basisschool behoort tot de scholengroep VZW KOMO (Katholiek Onderwijs Mechelen en Omgeving), waar Wouter Roels directeur infrastructuur en logistiek is. Hij neemt ons mee naar één van de lokalen waar een decentrale ventilatie-unit van Airmaster werd geïnstalleerd. “Lang voor er sprake was van de pandemie waren we al bezig met het voorzien van ventilatie in onze schoolgebouwen, onder impuls van de slechte luchtkwaliteit binnen. Ik denk daarbij vooral aan een te hoog CO2-gehalte.”
Ook na de pandemie blijft een goede luchtkwaliteit in klaslokalen van groot belang."
- Nathalie Duquesne, Airmaster
Nathalie Duquesne, Benelux Country Manager bij Airmaster, valt Roels bij: “Ook na de pandemie blijft een goede luchtkwaliteit in klaslokalen van groot belang. Leerlingen en leerkrachten brengen immers een groot deel van hun dag op school door. In slecht verluchte lokalen is dat nefast voor de gezondheid. We zien klachten optreden zoals concentratiestoornissen, vermoeidheid en hoofdpijn… Toch laat de lucht in veel Vlaamse scholen nog altijd te wensen over. Een deel van de oorzaak is dat het voor veel scholen een uitdaging is om financieel en praktisch haalbare oplossingen te vinden.”
Architecten leren decentraal ventileren
Roels: “Bij decentrale ventilatie wordt de volledige ventilatiegroep in het klaslokaal zelf opgehangen, met enkel twee korte kanalen naar buiten via dak of gevel. Aanvankelijk keken we dus naar de decentrale oplossingen van Airmaster voor onze renovatieprojecten, aangezien de toestellen zonder al te veel toebehoren en zonder grote impact op onze infrastructuur konden geïnstalleerd worden. Zo slaagden we er met eenvoudige bouwdossiers toch in om ventilatie te voorzien in onze klassen. Doorheen de scholengroep hebben we in de loop van de voorbije jaren al 60 toestellen geïnstalleerd, en gebruiken we de oplossing ondertussen ook in nieuwbouwprojecten, zoals hier. Daar hebben we de architect echt wel van moeten overtuigen: die was van mening dat een centraal systeem goedkoper zou zijn. Op het einde van de rit is echter gebleken dat de decentrale oplossing de goedkoopste was. Nu past de architect decentrale ventilatie zelfs in andere projecten toe.”
Voordelen van decentraal
Decentraal ventileren brengt ook andere voordelen met zich mee, weet Duquesne: “In elke unit zit er een CO2-sonde. Op basis van monitoring via die sonde kunnen we op maat (lees: op basis van het aantal aanwezige personen) ventileren. Dat kan de energiekosten gevoelig drukken. Wat ook heel belangrijk is in een schoolomgeving is dat de units geen geluid maken. Ze zijn zo stil dat we soms zelfs klachten horen van leerkrachten die denken dat de units uitgeschakeld zijn. Verder maken we ook geen gebruik van recirculatie, zodat de lokalen steeds op een gezonde en veilige manier geventileerd worden.”
We hebben de architect echt moeten overtuigen van een decentraal ventilatiesysteem. Nu zien we dat de architect decentrale systemen ook in andere projecten begin toe te passen."- Wouter Roels, VZW KOMO
Ook over het onderhoud van de toestellen is Wouter Roels zeer te spreken: “De behoefte aan onderhoud is minimaal – één keer om het halfjaar moeten de luchtfilters vervangen worden, en dat is het. Ook het online systeem heeft zijn meerwaarde bewezen, in het bijzonder voor iemand die zoals mij op het niveau van de scholengroep actief is. VZW KOMO heeft heel wat vestigingen met heel wat schoolgebouwen, en ik kan dus perfect vanop afstand zien waar problemen zich bevinden en hoe er kan worden ingegrepen.”
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Onze partners
Wenst u ook contact met het bouwteam in zijn meest brede invulling? Wenst u ook kennisdeling tussen niet-concurrentiële partners? Wenst u ook in contact te komen met sectoriële netwerken? Schoolbouwformule heeft ook een up-to-date database rond de bouwgerelateerde doelgroep. Daarenboven komt u ook in contact met sectorgebonden wetenschappers en kenniswerkers.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot kennis: seminaries, workshops
- Toegang tot nieuwe contacten uit het netwerk
- Toegang tot gerichte events
- Gratis documentatie- en informatie-aanvragen