Wat als de laatste het licht niet uitdoet?
Moeten we het nog hebben over energie-efficiëntie? Systematische metingen hebben berekend dat een school jaarlijks 15 kWh stroom verbruikt per m2 vloeropppervlak. Dat is een gigantische kost die alleen maar zal toenemen. Computerschermen, digitale borden en de klasverlichting in het weekend aan laten staan is niet meer te verantwoorden. De oplossing zit in de slimme verlichting. Armaturen die zelf beslissen wanneer het licht aan of uit moet.
“Onze poetsdienst zal nooit meer vergeten het licht uit te doen.”
Martine Maertens - Directeur H. Hart Sint Trudo
“Wat een gemak is dat,” glundert directrice Martine Maertens. “Vroeger gebeurde het bijna wekelijks dat ik op zaterdag telefoon kreeg met de boodschap dat het licht op verdieping 4 nog brandde. Dan mocht ik 20 km rijden om het licht te gaan doven. Dat is nu voorbij. In elke gang, in elk lokaal of ruimte gebeurt het aan en uitschakelen automatisch, op basis van aanwezigheid of beweging. En er hoeven geen kabels getrokken te worden bij de installatie.”
“Bij nieuwbouw of renovatie moeten we deze technologie toepassen. Er is geen andere weg.”
Geert Jacobs - Zaakvoerder AE+ Engineering
“En dat is nog maar een klein staaltje van de ‘intelligente’ verlichting,” voegt Geert Jacobs van AE+ Engineering er fijntjes aan toe. “ De daglichtregeling is de grootste troef, vooral in klasruimtes met veel raamoppervlak. Als de zon te fel wordt gaat het licht automatisch dimmen. En omgekeerd als het buiten duister wordt.”
“We gebruiken bluetooth omdat niemand anders dat doet.”
Jeanpaul Robbertsen - Business Development Manager Sylsmart
Voor Jeanpaul Robbertsen van Sylvania is Sylsmart de verlichting van de toekomst.
“Naast een bewegingssensor zit er in elk armatuur een mini-computer. Die verzamelt data waarmee hij zelf beslissingen neemt en kan communiceren met alle andere armaturen in het gebouw. De gecapteerde data kan in een mesh-netwerk gebruikt worden om de sturing nog intelligenter te maken.”
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Onze partners
Wenst u ook contact met het bouwteam in zijn meest brede invulling? Wenst u ook kennisdeling tussen niet-concurrentiële partners? Wenst u ook in contact te komen met sectoriële netwerken? Schoolbouwformule heeft ook een up-to-date database rond de bouwgerelateerde doelgroep. Daarenboven komt u ook in contact met sectorgebonden wetenschappers en kenniswerkers.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot kennis: seminaries, workshops
- Toegang tot nieuwe contacten uit het netwerk
- Toegang tot gerichte events
- Gratis documentatie- en informatie-aanvragen