Sint-Pieterscollege Leuven: brandveilig een vurige toekomst tegemoet
Hôtel d’Udekem d’Acoz biedt al meer dan een eeuw onderdak aan het Leuvense katholieke onderwijs. Het gebouw, onderdeel van het Sint-Pieterscollege Leuven, moest dringend gerestaureerd worden. “We vonden dat de 125ste verjaardag van het college dé gelegenheid was om het gebouw een grondige opknapbeurt te geven,” aldus Jo Beelen, Directeur Organisatie en Communicatie. Architect en bouwheer konden op Knauf rekenen om mee te helpen nadenken over onder meer brandwerende geveloplossingen.
Projectinfo:
Project: renovatie Hôtel d'Udekem d'Acoz, Sint-Pieterscollege
Locatie: Leuven
Bouwjaar: 2020
Bouwheer: Sint-Pieterscollege Leuven
Architect: Ludo Bekker, A33 Architecten
Betrokken partner(s): Knauf
Een lange, schoolse geschiedenis
Hôtel d’Udekem d’Acoz kent een lange geschiedenis, waarin het evenwel steeds hetzelfde doel is blijven dienen. Beelen: “Sinds het gebouw jaren geleden aan het katholieke onderwijs Leuven werd geschonken, werd het al gebruikt als ontmoetingsplaats voor het lerarenkorps. Nu nog steeds biedt het gebouw plaats aan de leraarskamer, administratieve ruimtes, vergaderlokalen… Het gebouw wordt dus vrij intensief gebruikt. Dat zorgde ervoor dat het gebouw echt werd 'geleefd' vóór de renovatie: vloeren verzakten, planken verloren hun draagkracht of trokken scheef, heel wat elementen beantwoordden niet meer aan de moderne eisen die we aan gebouwen stellen…”
Alle ruimtes moesten in functie van hedendaags gebruik gebouwd en ingericht worden, maar wel steeds met het allergrootste respect voor het rijke verleden van het gebouw."
- Jo Beelen, Sint-Pieterscollege Leuven
Met respect voor verleden vooruitkijken
Beelen vervolgt: “Met de restauratie wilden we het gebouw op zijn oorspronkelijke elan laten doorgaan. Bij de restauratie werden dan ook enkele voorwaarden gesteld. Ten eerste moest het gebouw heel bruikbaar blijven: het is immers geen afgesloten monument, maar krijgt als kloppend hart van een school met meer dan duizend leerlingen dagelijks 120 leerkrachten over de vloer. Daarnaast moest het gebouw zo future-proof en duurzaam mogelijk worden gebouwd. Alle ruimtes moesten dus naar hedendaags gebruik gebouwd en ingericht worden, maar wel steeds met het allergrootste respect voor het rijke verleden van het gebouw. Wat we hebben moeten toevoegen is een nieuw aangebouwde trappenhal: in het kader van de brandveiligheid was de oorspronkelijke houten trap inadequaat geworden.”
Naar scholen toe focussen we in onze innovaties vooral op brandveiligheid en akoestische isolatie."- Koen Huysman, Knauf
Brandwerend, water-, vries- en vorstbestendig
In een dergelijk drukbezocht gebouw mag er wat brandveiligheid betreft niets aan het toeval overgelaten worden. De architect deed daarvoor beroep op de expertise van Knauf. Koen Huysman, Project Advisor Vlaanderen: “De architect klopte tijdens de bouwfase aan bij ons, waarna wij hem bijstonden in de ontwikkeling van het nieuwbouwgedeelte. De wanden zijn langs binnen opgebouwd met brandwerende platen van 15mm dikte, terwijl er aan de buitenkant vezelcementplaten werden gebruikt, om zo een water-, vries- en vorstbestendig geheel te vormen. Samen met de aandacht voor akoestiek zijn dat onze speerpunten voor onze aanpak naar scholen toe.”
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Onze partners
Wenst u ook contact met het bouwteam in zijn meest brede invulling? Wenst u ook kennisdeling tussen niet-concurrentiële partners? Wenst u ook in contact te komen met sectoriële netwerken? Schoolbouwformule heeft ook een up-to-date database rond de bouwgerelateerde doelgroep. Daarenboven komt u ook in contact met sectorgebonden wetenschappers en kenniswerkers.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot kennis: seminaries, workshops
- Toegang tot nieuwe contacten uit het netwerk
- Toegang tot gerichte events
- Gratis documentatie- en informatie-aanvragen